Reis door Denemarken

Omhoog
Nordjylland
Midtjylland
Syddanmark
Hovedstaden
Sjælland

 

 

 

 

 

 

    Nordjylland

    Midtjylland

    Syddanmark

    Sjælland   

    Hovedstaden

 

 

 

 

 

 

 

 

Denemarken bestaat uit 5 provincies ( Deens: regioner). Tot het Deense koninkrijk behoren ook Groenland en de Faeröer-eilanden. Bestuurlijk was Denemarken tot 2007 verdeeld in
13 provincies en één autonome stad, Kopenhagen. Er waren 270 gemeenten. Lokale en regionale overheden hadden een grote mate van autonomie, die reeds was gegarandeerd in de grondwet van 1849. De Denen beschouwen de lokale autonomie als een van de meest verregaande in de wereld. Sinds 1 januari 2007 bestaat Denemarken uit 5 regioner en 98 gemeenten.

Denemarken
, officieel het Koninkrijk Denemarken, is een land en koninkrijk in Scandinavië, in het noorden van Europa. Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen
en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is.De hoofdstad is Kopenhagen.
Denemarken heeft in het zuiden een korte landgrens met het Duitse Sleeswijk-Holstein (68 km). Denemarken grenst in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan het Skagerrak en in het oosten aan het Kattegat, de Sont en de Oostzee.
De kuststroken lijken sterk op die van Nederland met zandstranden, wadden, duinen en dijken. Voor de kust van West-Jutland liggen veel zandbanken en riffen. Hier liggen ook lange en brede stranden. De oostkust van Jutland is een fjordenkust waarvan de inhammen lang en bebost zijn. Dit in tegenstelling tot de Noorse fjorden die zeer steil zijn. De goed bevaarbare fjorden dringen vanaf de oostkust diep het land in. De zeer grillige kust van Denemarken heeft een kustlijn van 7314 km, bijna evenveel als het 10x grotere buurland Zweden. Hoewel laag gelegen heeft het Deense landschap afwisselende golvende vormen.  Het hoogste punt is Møllehøj bij Skanderborg, dat 170,86 meter boven zeeniveau ligt. Het laagste punt is de Lammefjord, 7 meter onder zeeniveau. Lolland is laag en vlak en moet door dijken tegen stormvloeden beschermd worden. Het eiland Bornholm behoort geologisch gezien niet tot Denemarken; de bodem is namelijk van een geheel andere samenstelling dan de rest van Denemarken. Verspreid over het hele land liggen vele kleine en grote zwerfstenen, overblijfselen van verschillende ijstijden. De langste rivier is de Gudenåen (Jutland), 158 km lang. Om het eiland Møn en Zuidoost-Sjælland komen steile krijtrotsen voor die een hoogte van ± 140 meter bereiken. Als deel van de Europese vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65% is gecultiveerd.

Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België, en bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.
Van de 5.500.510 
(2009) inwoners leeft het grootste deel in stedelijke gebieden. De bevolkingsdichtheid bedraagt 127,6/km² (2009).

Denemarken is een parlementaire constitutionele monarchie; het staatshoofd is Margaretha II. Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, evenals de Faeröer-eilanden.
Tot 1944 behoorde ook IJsland tot het koninkrijk Denemarken. Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone; de munteenheid is de Deense kroon.
Het land is internationaal gezien ook lid van onder andere de VN, de NAVO, de OESO en de WTO.

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjælland), dat door een smalle zeestraat, de Sont, van Zweden gescheiden is. Kopenhagen is met het Zweedse Malmö verbonden met de Sontbrug en -tunnel. Ook de eilanden Funen (Fyn) (per brug, spoorbrug en tunnel verbonden met Jutland en Seeland), Lolland, Falster, Langeland en het in de Oostzee gelegen Bornholm behoren tot Denemarken. Er zijn plannen om Lolland door middel van een brug met Duitsland te verbinden.Margueritruten ( de Margrietroute)
Dit is een speciale toeristische route die langs de vele bezienswaardigheden en attracties van Denemarken voert. Onderweg komt u de meest pittoreske en schilderachtige landschappen van Denemarken tegen. De route werd in april 1991 officieel ingewijd door de Deense koningin Margrethe II. De margriet is de lievelingsbloem van de vorstin.
De route is ongeveer 3600 km lang. Langs de route, die in beide richtingen gevolgd kan worden, staan bruine bordjes met een margriet als duidelijk herkenbaar symbool.
Automobilisten, motorrijders en fietsers maken enthousiast gebruik van de Margrietroute. Voor auto's met caravan is soms hij minder geschikt, omdat er nogal wat smalle weggetjes en bruggetjes in het traject zitten.


Grote steden in Denemarken

bullet Kopenhagen
bullet Aarhus
bullet Odense
bullet Aalborg
bullet Esbjerg
bullet Randers
bullet Kolding
bullet Vejle
bullet Horsens
bullet Roskilde

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68
informasjon@birkelund-camping.com