Reis door Denemarken

Omhoog


SjællandZuid-Sjælland wordt gekenmerkt door veel groen, talrijke stranden en interessante stadjes. Het eiland Møn heeft schitterende krijtrotsen. De eilanden Lolland en Falster geven landelijke rust en zijn door de kilometers lange witte zandstranden perfect geschikt voor een strandvakantie. Voor leuke uitstapjes zijn er veel musea en attracties. U kunt fossielen zoeken in de grindgroeven, in kalk- en krijtrotsen of bij de bekende vindplaatsen zoals Møns Klint op het eiland Møn. Hier kunt u ook het informatieve GeoCenter Møns Klint bezoeken. 
De eilanden hebben veel schitterende tuien en parken met fascinerende landhuizen.

Møns Clint

Ongeveer 70 miljoen jaar geleden was er op de plaats waar Denemarken nu ligt een zee. Het water in deze zee was warm en er leefden veel verschillende soorten dieren en algen.
De algen hadden een schelp van kalk. De schelpen hebben in de loop van de volgende jaren gezorgd voor een dikke laag kalk op de bodem van de zee. Vele jaren later verdween al het leven in de Cretaceous Zee: de dinosaurussen stierven uit, de continenten stegen en bergen ontstonden. De oude kalkbodem steeg boven de zee uit voor de laatste IJstijd Denemarken bereikte.
Het ijs schraapte enorme korsten van de oude kalkzeebodem. De korsten waren 50 meter dik en deze korsten werden samengeperst en zo ontstond Høje Møn. De laatste 4000 jaar heeft de zee tegen de oostelijke kust aan gebeukt en zo werd de klif die we vandaag kennen gevormd. Jaarlijks verdwijnt er ongeveer 20 tot 40 cm van de klif.
De kalk van Møns Klint zijn overblijfselen van oude skeletten van het leven in de zee ca. 70 miljoen jaar geleden. In de zee leefden pijlinktvissen, mosselen, algen en veel andere dieren. Veel van deze dieren zijn uitgestorven maar in de kalkrotsen en op de stranden zijn fossielen te vinden van het dierenleven van 70 miljoen jaar geleden.
Als u op de top van Møns Klint staat, 128 boven zeeniveau, staat u ook op de top van de Deense kalk grondvesten. Denemarken is helemaal gebouwd op een platform van kalk en bij
Møns Kllint kunt u zien dat enorme krachten het land, met een een unieke flora en fauna, gemaakt hebben.
Op Høje Møn, zoals het gebied ron Møns Klint, genoemd wordt vindt u planten en dieren die alleen in dit gedeelte van Denemarken voorkomen. In dit gebied komen 18 verschillende soorten orchideeen voor. De meeste vindt u bij Høvblege en Jydelejet.
Bij Høvblege komt het tijmblauwtje, een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, voor. Deze vlinder leeft de helft van zijn leven in een ondergrondse mierenhoop. De vlinder is uiterst kieskeurig in zijn keuze van habitat maar ondanks dat komt de vlinder bij Høvblege voor.
Op het strand ziet u de slechtvalk, het snelste dier ter wereld, jagen op duiven en spreeuwen. Nadat de slechtvalk gedurende 30 jaar hier niet meer voorkwam kunt u de slechtvalk nu, na een succesvol fokprogramma van 5 jaar, weer zien bij Møns Klint. Dit is de enige plaats in Denemarken waar de slechtvalk voorkomt. 

De regio Sjælland bestaat uit de volgende gemeenten

bullet Faxe
bullet Greve
bullet Guldborgsund
bullet Holbæk
bullet Kalundborg
bullet Køge
bullet Lejre
bullet Lolland
bullet Næstved
bullet Odsherred
bullet Ringsted
bullet Roskilde
bullet Slagelse
bullet Solrød
bullet Sorø
bullet Stevns
bullet Vordingborg

Gastenboek

Laatst bijgewerkt: 17-04-2014 © Birkelund camping, 3577 Hovet i Hallingdal, Noorwegen 2011
Birkelund-camping 3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68
informasjon@birkelund-camping.com