Reis door Denemarken

Omhoog


De moeite waard

Nordjylland

bullet

Limfjorden
Doordat de wateren van de Limfjorden zich uitstrekken van de west- naar de oostkust is dit deel van Jutland en feite een eiland.

bullet

Aalborg
Aalborg is het ware thuis van de Deense sterke drank: Aalborg Akvavit. Deze Akvavit hoort zonder ijs maar wel ijskoud geserveerd te worden.
Ook voor een bijzondere cocktail wordt de akvavit gebruikt. De Viking bestaat uit één deel Akvavit, één deel Noilly Dry Vermouth en één deel (of meer) sinasappelsap.
Dit drankje moet met ijs geserveerd worden.

bullet

Tivoliland (Aalborg)
Één van de grootste pretparken in Scandinavië. Het heeft een indrukwekkende achtbaan.

bullet

Aalborg Zoo (Aalborg)
De grootste dierentuin van Scandinavië

bullet

Mariager
Met smalle straatjes en door rozen begroeide vakwerkhuizen wordt dit pittoreske dorpje aangeprezen als het mooiste dorp van Denemarken.
Een oude stoomtrein rijdt 's zomers naar Handest en één of twee keer per dag rijdt de trein door naar Randers.

         

Midtjylland

bullet

Ydby Moor
Verspreid over heel Jutland bevindt zich een groot aantal prehistorische begraafplaatsen. Één hiervan is Ydby Moor, 10 km ten zuiden van Hurup, dat zo'n 200 grafheuvels heeft.

bullet

Stadil
De middeleeuwse kerk van Stadil, dichter bij Kolby gelegen dan bij het dorpje Stadil zelf, heeft een prachtig en zeldzaam "gouden altaar", daterend van rond 1200.

bullet

Legoland (Billund)
Lego werd in de jaren dertig ontworpen door Ole Kirk Christiansen maar het duurde daarna nog 20 jaar voordat zijn zoon, Godtfred, het Legosysteem  ontwikkelde.
Legoland trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Er zijn miniatuur-monumenten en landschappen en stadsgezichten van over de hele wereld te bekijken. De duizenden ontwerpen zijn opgebouwd met meer dan 42 miljoen Legostenen. Het park is geopend van 1 april tot 31 oktober. In het Mobilium zijn een vliegvaartmuseumen een automuseum ondergebracht. In Billund is ook het Billund Terrarium met krokodillen, slangen en andere reptielen.

bullet

Nimtofte
Tussen Auning en Grenaa ligt het plaatsje Nimtofte. Bij Nimtofte ligt het Djurs Sommerland Aquapark.

              

Syddanmark

bullet

De eilanden Rømø, Mandø, Fanø
Rømø
is vanaf het vasteland te bereiken via een verbindingsdam en is, met zijn lange zandstrand, vooral populair bij de Duitse bezoekers.
Mandø is een klein eiland dat bij eb bereikt kan worden met een tractorbus. In het zuiden bij Koresand kan soms een zeehondenkolonie gezien worden.
Fanø kunt u vanuit Esbjerg met een veerboot bezoeken. Op dit eiland zijn goed onderhouden vissers- en kapiteinswoningen en in het noordwesten is een aangenaam strand.

bullet

Middelfart
Grimmerhus Keramiekmuseum met internationale keramiekkunst.

bullet

Kolding
Beleef Trapholt met beeldende kunst, kunstnijverheid en designmeubels in topklasse.

    

Hovedstaden

bullet

Selsø
Het landhuisbij Selsø is, tussen 1570 en 1580, gebouwd door Jakob Ulfeldt. In 1734 werd het aanzienlijk aangepast door Christian Ludvig. Momenteel bevindt zich in het
landhuis een museum.

Sjælland

bullet

Holmegård (1 km ten oosten van Fensmark)
Holmegård is de beroemdste glasfabriek van Denemarken. Bezoekers zijn welkom. Er worden demonstraties glasblazen gegeven en er is glaswerk te koop.

bullet

Vikingschepenmuseum (Roskilde)
Aan het begin van de 11e eeuw werden vijf schepen tot zinken gebracht bij het verdedigen van het Roskilde Fjord bij Skuldelev. De schepen werden in 1962 ontdekt en
tentoongesteld in het Vikingschepenmuseum.

bullet

Roskilde
Één van Europa's grootste zomer-popfestivals wordt jaarlijks in Roskilde gehouden.

bullet

Trammuseum (Skjoldenæsholm)
De oude trams van Kopenhagen, Århus en Odense zijn te bezichtigen in het Trammuseum in Skjoldenæsholm.

bullet

Ringsted
In de kerk van St. Bendt liggen de middeleeuwse leden van de koninklijke familie begraven. In de kerk zijn interessante muurschilderingen te bekijken.

  Gastenboek

Laatst bijgewerkt: 17-04-2014 © Birkelund camping, 3577 Hovet i Hallingdal, Noorwegen 2011
Birkelund-camping 3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68
informasjon@birkelund-camping.com